A A A

					

Vernieuwde bundel 'Thuis Spreek ik ook'

Inhoud en opzet

21 februari is het internationale dag van de thuistaal. Deze bundel kan je alvast inspiratie bieden om leuke activiteiten hierrond op te zetten.

Meertaligheid een troef? Het hangt er vaak toch een beetje vanaf over welke talen het dan gaat. Spreek je naast Nederlands ook Engels dan kan je meestal op positieve reacties rekenen. Is je tweede taal echter Pools of Turks dan is er meestal weinig interesse voor je vaardigheden in deze talen. Aangezien de taal die we spreken deel uitmaakt van onze identiteit blijft de negatieve benadering ervan vaak niet zonder gevolgen: men voelt zich niet geaccepteerd en taalontwikkeling stagneert. Daar waar mensen nauw betrokken zijn bij de taalontwikkeling van meertalige kinderen merken we  gelukkig een groeiende aandacht voor de verschillende talen die kinderen leren. Op 21 februari wordt iedereen uitgenodigd om de taaldiversiteit in onze maatschappij extra in de kijker te zetten Unesco riep reeds in 1999 deze dag uit tot de internationale dag van de thuistalen. Er wordt opgeroepen tot respect en positieve aandacht voor alle talen die in gezinnen worden gesproken.

Om iedereen die met kinderen werkt hierbij te inspireren, werkten het Kruispunt Migratie-Integratie, de Pedagogische Begeleidingsdienst Stad Gent, het Steunpunt Diversiteit en Leren en het Regionaal Integratiecentrum Foyer een nieuwe bundel Thuis spreek ik ook! uit. Een 15-tal activiteiten, gericht op kinderen van 5 tot 12 jaar, bieden je de mogelijkheid samen talen te beleven en te ontdekken. Kinderen ervaren doorheen de activiteiten de positieve benadering van al hun talen en worden uitgedaagd hun vaardigheden op dit vlak te delen. Dat dit zich niet hoeft te beperken tot 21 februari is vanzelfsprekend...

De bundel is gratis downloadbaar.

Liever een bundel op papier? Je kan die voor 10 euro + verzendkosten bestellen bij  info.wgi@foyer.be

      


Praktische Info

Auteur(s)
Sara Gielen (PBD Gent), Britt Roels (KPMI), Ilona Truyts (SDL, UGent), Hilde de Smedt (Foyer)

Downloads

- Thuis spreek ik ook 14 februari 2014 small.pdf