A A A

					

Talen, ons gedacht!

Een interactieve tentoonstelling over taal en emotie voor meertalige volwassenen.

In 2008 opende Integratiecentrum Foyer de interactieve tentoonstelling Talen, Mijn gedacht! die volledig draait rond meertaligheid en hoe kinderen dit beleven.

Ondertussen reisde Talen, Mijn gedacht! het Vlaamse land af en kwamen er al 6500 bezoekers langs. In 2008 ontvingen we de tweede prijs bij de uitreiking van het Europees Label voor Innovatief Onderwijs  (ELIT) en werd het project opgenomen door de UNESCO in het kader van het Internationaal Jaar van de Talen onder de noemer Languages Matter.

Binnen dezelfde tentoonstelling ontwikkelde Foyer nu een heel nieuw parcours, deze keer voor ouders met meertalige gezinnen en anderstalige volwassen. Het initiatief kreeg de naam Talen, ons gedacht! en wil volwassenen aanzetten tot reflectie over wat meertalig opgroeien voor hen en hun kinderen betekent. Focusten we vorige keer wat meer op de schoolcontext, dan staan nu het gezinsgebeuren en de actieve rol die volwassenen daar kunnen opnemen meer centraal.

De thema’s en werkvormen voor de nieuwe tentoonstelling Talen, ons gedacht! werden gedistilleerd uit workshops met meertalige volwassenen. Dit zijn de voornaamste onderwerpen:

- Voel ik me meertalig of niet?

- Sta ik open voor andere talen?

- Hoe voel ik me bij Nederlands. Hoe voelen mijn kinderen zich bij Nederlands?

- Hoe voel ik me bij mijn moedertaal? En mijn kinderen?

- Hoe pak ik een meertalige opvoeding aan?

- Veranderen de talen die ik leer mijn identiteit?

De interactieve tentoonstelling bestaat uit verschillende eilanden waar telkens een thema wordt opgenomen.

Vanaf nu reist er dus een dubbele tentoonstelling rond: Talen, mijn gedacht! en ‘Talen, ons gedacht!. Het geheel werd zo uitgewerkt dat het interactieve circuit in een half uurtje tijd kan worden omgebouwd zodat men vanaf nu zowel kinderen als volwassenen kan ontvangen, ieder in een eigen circuit.

Graag meer informatie over de tentoonstelling, de huurmogelijkheden of de reisroute? Hiervoor kan u contact opnemen met hilde.desmedt@foyer.be, telefonisch: 02/609.55.63.