Van onderzoek naar praktijk

Ontdek het kennisdossier
Aan universiteiten, hogescholen en andere instellingen wordt veel onderzoek gedaan naar meertaligheid en onderwijs. Al die studies en rapporten opvolgen en daaruit aanbevelingen en tips distilleren voor je school- en klaspraktijk, is voor de gemiddelde directeur, zorgcoördinator of leerkracht echter verre van evident. Voor ouders is deze informatie vaak onvoldoende praktisch. En ook beleidsmakers kunnen het best aan de slag met informatie op maat. Daarom stelden de redacties van meertaligheid.be en meertalig.nl in samenwerking met de Taalunie en tal van experts en onderzoekers een kennisdossier samen, dat antwoord biedt op 24 vragen die ouders, leraren en beleidsmakers zich vaak stellen over meertaligheid in het onderwijs.

Aan de slag met het kennisdossier
Om de wetenschappelijke inzichten en alle informatie uit het kennisdossier nog toegankelijker en laagdrempeliger te maken, ontwikkelden we samen met het Steunpunt Diversiteit en Leren een aantal specifieke tools voor ouders, leraren en beleidsmakers, om zo écht aan de slag te gaan rond meertaligheid in het onderwijs. Wat leert onderzoek ons daarover nu eigenlijk? En hoe kun je je eigen aanpak, in de klas en thuis, daarop afstemmen? Klik op de knoppen hieronder, en kom het te weten!

voor ouders

voor leraren

voor beleidsmakers

Video’s
Om de boodschappen uit het kennisdossier meertaligheid in het onderwijs nog beter te ontsluiten, maakten we naast de tools die je hierboven terugvindt, ook een aantal filmpjes. Daarvoor gingen we op bezoek in Basisschool Visitatie in Mariakerke (Gent), en in basisschool Kuna Mondo in Purmerend. Benieuwd naar hoe de leraren op die scholen, samen met de leerlingen en hun ouders, aan de slag gaan met meertaligheid? Bekijk dan zeker de video’s! De trailer zag je hierboven al voorbijkomen, hieronder vind je de uitgebreidere film, samen met drie korte video’s waarin we kinderen, ouders en leraren aan het woord laten.

Meertaligheid in het onderwijs

Wij zijn meertalig

Taal is belangrijk

Taal en emoties

Meer weten over meertaligheid?
Dit onderdeel van meertaligheid.be bouwt voort op de laagdrempelige informatie die je in de bronnenkaarten (‘Jouw vragen beantwoord’) terugvindt. Via de materialenbank vind je dan weer tal van inspirerende materialen om van meertaligheid ook bij jou in de klas of thuis een succes te maken. Ga zeker ook eens een kijkje nemen op onze Nederlandse zusterwebsite drongo.nl, want ook daar vind je een aantal interessante pagina’s over meertaligheid in het onderwijs, vol informatie en tips! Ook op brusselvoltaal.be vind je meer informatie over en ondersteuning bij meertaligheid.