Start Materialenbank

Kamishibai

De kamishibai, een vertelkoffertje, is in veel bibliotheken, scholen, kinderdagverblijven en verzorgingstehuizen onderdeel van de voorlees- en vertelpraktijk. Het grote voordeel is de sfeer: er ontstaat een soort van magie rond het koffertje waarin zich een verhaal bevindt. Dat verhaal wordt door de kinderen samen beleefd, veel meer dan wanneer een boek ‘gewoon’ wordt voorgelezen. Er is veel meer interactie mogelijk!

Wil je zelf aan de slag met kamishibai, dan vind je meer informatie via de links hieronder. Inge Umans, verbonden aan docAtlas Antwerpen, schreef er in 2017 ook een boek over. Hieronder kun je een artikel uit het tijdschrift ‘Fons’ downloaden, waarin ze uitleg geeft over de kamishibai en over haar boek.

In 2017 lanceerde Foyer een meertalige kamishibai, in de vorm van een mobiele, digitale vertelkiosk. Via een touchscreen kunnen kinderen op een snelle en makkelijke manier een verhaal kiezen in een taal naar keuze, en dat laten afspelen. Ze krijgen dan zowel de voorlezer als de prenten te zien. De vertelkiosk werd in de eerste plaats ontwikkeld voor kinderen van vluchtelingen om een brug te slaan naar hun thuistaal en identiteit, maar de interactieve ’kamishibai’ kan ook perfect worden ingezet in de klas, de bib of een naschoolse opvang. De vertelkiosk kan gratis uitgeleend worden. Meer informatie vind je op de website van Foyer.

Talensensibilisering Meertalig voorlezen Basisonderwijs Buitenschoolse opvang Vrije tijd Anderstalige nieuwkomers Kleuters Kinderen Boek Website
Terug