Start Materialenbank

Speakaboo (app)

Koninklijke Kentalis, dat in Nederland slechthorende, doven of mensen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) ondersteunt, ontwikkelde de app ‘Speakaboo’. Logopedisten kunnen van die app gebruikmaken om de spraak- en fonologische ontwikkeling van een kind met een andere moedertaal te onderzoeken. Je kunt er de uitspraak van een kind mee opnemen en vergelijken met die van een native speaker. De app bestaat intussen in 11 talen: Nederlands, Turks, Pools, Marokkaans- en Egyptisch Arabisch, Somalisch, Tarifit-Berber, Engels, Duits, Italiaans en Papiaments.

De app werd ontwikkeld door logopedist Eefje van der Linden-Graafland, samen met onderzoeker Mirjam Blumenthal en collega’s van Kentalis. Je kiest in de app een taal en daarna een spelletje. Het kind opent bijvoorbeeld op een tablet deurtjes en er plopt steeds een plaatje op. Het kind zegt wat het ziet en de app neemt die woorden op. Daarna kunnen woordjes van het kind herbeluisterd worden. Ook kan de logopedist via de app horen hoe een moedertaalspreker (native speaker) hetzelfde woord uitspreekt. Zo kan de logopedist zelf de uitspraak van het kind observeren.

Bij meertalige kinderen is het vaak moeilijk om te achterhalen of je te maken hebt met een taalontwikkelingsstoornis of met een blootstellingsachterstand. Als een meertalig kind het moeilijk heeft met bepaalde klanken in het Nederlands, moet je uitzoeken of dat ook in de moedertaal zo is. De app kan daarbij helpen.

Meertalige diagnostiek Taalondersteuning Basisonderwijs Anderstalige nieuwkomers Kleuters Kinderen Website Spel Test
Terug