Videoroute Meertaligheid
Hoe kun je meertaligheid op een krachtige manier inzetten in je eigen school- en klascontext? Als je op die vraag een antwoord zoekt, zit je hier goed! Met de Videoroute meertaligheid creëerden Onderwijscentrum Gent en Drongo platform voor meertaligheid inspirerende video’s met bijbehorende gespreksleidraden om schoolteams en directies samen op weg te helpen.
In de video’s zie je niet alleen concrete praktijkvoorbeelden en tips, maar hoor je leraren en directies ook vertellen over hoe zij op hun school aan de slag zijn gegaan met meertaligheid. Er is veel aandacht voor de zoektocht naar een visie op meertaligheid, de dilemma’s en de aha-ervaringen, de kleine successen en de ingrepen die zo’n visie concreet kunnen maken. Elke video zoomt in op een specifiek thema: spreekkansen creëren in meertalige klassen, technieken en materialen in de meertalige klas, samenwerken met meertalige ouders, de stem van de leerling en werken aan een schoolbrede visie op meertaligheid.
Ga je met de video’s aan de slag? Bij elke video is een gespreksleidraad ontwikkeld die je helpt om het gesprek over de video te ondersteunen en te structureren. In de handleiding vind je de video’s met bijhorende gespreksleidraden. De handleiding zet je op weg om de gespreksleidraden goed te kunnen inzetten. Er is ook een handige planner die je kan ondersteunen bij het inplannen van concrete acties.
De videoroute is gemaakt voor schoolteams en directies uit het basisonderwijs, pedagogisch begeleiders en lerarenopleiders. Het materiaal werd ontwikkeld in het kader van het project BeNeMinds (Erasmus+) en kwam tot stand met Europese steun. In het project BeNeMinds gingen 10 Gentse en 10 Nederlandse basisscholen twee jaar lang bij elkaar op bezoek om bij te leren en uit te wisselen rond meertaligheid.
Links
Bestanden
(document - 485.62 kB)
(document - 442.79 kB)
(document - 465.61 kB)
(document - 457.57 kB)
(document - 651.15 kB)
(document - 3.53 MB)
(document - 525.5 kB)